Διαδικτυακή Ημερίδα: έρευνα και ανάπτυξη λογισμικού διαστημικών συστημάτων στο Α.Π.Θ. - Δευτέρα 12/7 στις 4.30

Panagiotis Katsaros • July 8, 2021

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 4.30 μμ θα διεξαχθεί διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης και συζήτησης πάνω σε προβλήματα, αλλά και στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού διαστημικών συστημάτων, από ομάδες ερευνητών και φοιτητών του Α.Π.Θ.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή σε φοιτητές και ερευνητές των Τμημάτων Πληροφορικής και Ηλ. Μηχανικών του Α.Π.Θ., που για να συμμετάσχουν θα πρέπει να συνδεθούν στο σύνδεσμο:

https://authgr.zoom.us/j/8353677440?pwd=ZGVtYjk5L0Fkbk9mQll6bjgrdTFqQT09

Meeting ID: 835 367 7440, Passcode: 843065

Πρόγραμμα ημερίδας:

1. Λογισμικό διαστημικών συστημάτων: σχεδιαστικές προκλήσεις και ερευνητικές δραστηριότητες στο Α.Π.Θ. - Παναγιώτης Κατσαρός (Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.) - Διάρκεια: 25 λεπτά

Το λογισμικό διαστημικών συστημάτων είναι ενσωματωμένο λογισμικό (embedded software) κρίσιμης ασφάλειας, που αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του συστήματος μέσω αισθητήρων και actuators και διέπεται από περιορισμούς ταυτοχρονισμού, πόρων (π.χ. μνήμης, ενέργειας, επεξεργαστικής δυνατότητας) και απόκρισης σε πραγματικό χρόνο (real-time). Θα γίνει επισκόπηση των σχεδιαστικών προκλήσεων και των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ερ. ομάδας depend του Τμ. Πληροφορικής, που χρηματοδοτούνται από το European Space Agency.

2. Applied Space System Engineering - Κώστας Μώκος (Space Software Engineer στην Terma Aerospace Δανίας) - Διάρκεια: 25 λεπτά

Παρουσίαση των project phases ενός space system για αποστολές του European Space Agency με έμφαση στο space software lifecycle και σε θέματα αξιοπιστίας και επαλήθευσης λογισμικού. Ο Κώστας Μώκος είναι απόφοιτος και υπ. διδάκτορας του Τμ. Πληροφορικής του Α.Π.Θ. που εργάζεται στο εξωτερικό και ήταν υπεύθυνος για το on-board software των συστημάτων Solar Orbiter, Sentinel 6 και Fly-Eye telescope του European Space Agency.

3. Εργαλεία και υποδομή για DevOps engineering του συστήματος AcubeSAT - Ιωάννης Κόζαρης, Κωνσταντίνος Καναβούρας, Αθανάσιος Θεοχάρης (SpaceDot Team) - Διάρκεια: 25 λεπτά

Εργαλεία για DevOps engineering και hardware-in-the-loop υποδομή της ομάδας SpaceDot, που αναπτύσσει το νανοδορυφόρο AcubeSAT στο πλαίσιο του προγράμματος Fly Your Satellite! του European Space Agency. Καλύπτονται οι πτυχές: coding, building, testing, packaging, releasing, configuring, monitoring, σε μία φιλοσοφία συνεχούς ενσωμάτωσης λογισμικού που αναπτύσσεται (continuous integration and delivery). Η ομάδα SpaceDot περιλαμβάνει 15 μέλη που ασχολούνται με την ανάπτυξη του λογισμικού του AcubeSAT, που είναι open source.

4. Schedulability analysis techniques and tools for Multicore processors - Δρ. Φώτης Γκιουλέκας (Μεταδιδάκτορας Τμ. Πληροφορικής Α.Π.Θ.) - Διάρκεια: 25 λεπτά

Εργαλεία και τεχνικές χρονοπρογραμματισμού on-board software για τον Leon 4FT, quad-core επεξεργαστή του European Space Agency με χαρακτηριστικά ανοχής λαθών λόγω επιδράσεων της κοσμικής ακτινοβολίας. Τα εργαλεία και οι τεχνικές που θα παρουσιαστούν αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του European Space Agency.

Η ημερίδα συνδιορργανώνεται από: